grad_sneznik_kolesarjenje_tomaz_penko.jpg

Grajska kolesarska pot je na zemljevidik, kot v naravi označena z številko 03. Najdete jo na zemljevidik, kateri so bili tiskani s strani Občine Postojna (tudi sosednjih občin) in zemljevidik, kateri so bili narejeni za področje Zelenega krasa. Kaj vse obkolesarite na sami grajski kolesarski poti pa vam pretipkam iz "Kolesarski vodnik MTB PARK NOTRANJSKA / Jore Požar", kateri je bil natisnjen leta 2006.

 

Opis poti vam pa vam pretipkam iz samega vodnika. "Proga nas pelje v čase srednjega veka, ko so se vitezi borili za svoje izbranke. Proga poteka mimo številnih vasic in cerkva, na poti pa lahko obiščemo kar tri srednjeveške gradove (Grad Prestranek, Grad Orehek, Predjamski grad), ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, edini ohranjeni ostanek nekdanjega Malega gradu. Pot si lahko popestrimo še z obiski Planinske jame in jame pod Predjamskim gradom, ježo ali opazovanjem dreserjev konj na Gradu Prestranek, enournim pohodom na hrib Sv. Lovrenc ali opazovanjem ptic v Unški koliševki, eni izmed treh najbolj priljubljenih lokacij v Sloveniji za opazovanje ptic."

 

Še par opozoril iz vodnika ...

• pri prečkanju letališča moramo biti pazljivi, da ne zaidemo s kolovoza na letališče *
• iz vasi Orehek nadaljujemo pot po cesti, ki se odcepi pred vaško cerkvijo
(da smo na pravi poti, bomo vedeli, če se bomo strmo vzpenjali)        
• v vasi Rakulik moramo biti previdni pri spustu, saj večkrat na cesto priteče kak pes
• v kolikor nam strmejši spusti in divja vožnja ne dišijo preveč, raje izpustimo Šmihel pod Nanosom in gremo iz Landola naravnost v Predjamo *    
• počivališče pri kozolcu Toplar je nekoliko odmaknjeno s poti (100 m desno od belske žage)
spust iz Lohače zna biti izredno nevaren, saj strmemu spustu sledijo ostri ovinki
• pri Unški koliševki zavijemo levo mimo rampe, saj je namenjena le prepovedi težjega prometa

 

Verjetno ste opazili *! Sled (gpx) katera vam je navpogled nekoliko nižje, starta iz druge lokacije (TIC Galerija - Postojna) in vam po tej sledi ni potrebno prečkati letališča. Ravno tako pri drugi *, gpx sled namreč zaobide Šmihel pod Nanosom (če pa kolesarite skozi Šmihel pod Nanosom, pa boste opazili, da je pot označena in tudi lepo vozna, vendar tik pred Predjamskim gradom se strmo spusti in postane precej zaraščena in blatna. Nato pa se priključi na makadamsko pot)

 

In še nekaj podatkov.

Prekolesarili boste približno 53km, kakšne kilometer gor ali dol. Višinske razlike bo tam okrog 1200m. Kaj pa zahtevnost? Na poti sta dva vzpona (zahtevnejša), prvi vas bo presenetil po Gradu Orehek (verjetno boste sestopili iz kolesa), se pa vzpenjate po utrjeni makadamski poti. Drugi pa se nekoliko vleče ni pa neke hude strmine, pričakujete ga ko si boste ogledali ruševine gradu Haasberg. Če ste kondicijsko pripravljeni, odkolesarite pot v 3 ali 4 urah. Tisti z malo več pavzami (kosilo, ogledi, itd..) pa planirajte tja do 6 ur. Celodneva kolesarska tura.

 

51.5 km, 23:59:54

 

imageimageimageimageimageimageimage